social-media-marketing
Social Media

Πώς Να Επιτύχετε Στο Social Media Marketing

Στη σύγχρονη εποχή, τα Social Media απορροφούν σημαντικό μέρος του χρόνου εκατομμυρίων ατόμων ανά τον κόσμο. Έρευνες καταδεικνύουν ότι πρόκειται για το δημοφιλέστερο μέσο επικοινωνίας σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη για αυτό, ακούστε ένα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην ταχύτατη διάδοση των Social Media: σε διάρκεια 9 ετών, από το 2006 έως το 2015, περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άτομα κάθε μήνα χρησιμοποιούσαν το Facebook για παντός είδους επικοινωνία! Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 5 άτομα παγκοσμίως πραγματοποιούν αναρίθμητες συναλλαγές μέσω των Social Media.

Τα Social Media εξαπλώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το Internet . Ενώ χρειάστηκαν 10 χρόνια από την εμφάνιση του Internet  για να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο χρήστες, μέσα σε 9 χρόνια οι χρήστες των Social Media έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο. Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της γης στις ημέρες μας ο οποίος αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια, διαπιστώνουμε ότι αν το Facebook αποτελούσε κράτος θα ήταν μακράν ο πολυπληθέστερο όλων των εποχών! Θα συναγωνιζόταν με άνεση χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα οι οποίες ανήκουν στις μεγαλύτερες σε πληθυσμό παγκοσμίως φτάνοντας περίπου στο 1,3 και 1,4 δισεκατομμύρια άτομα αντίστοιχα!

Συμπέρασμα; Είναι προφανές ότι ως σωστός επιχειρηματίας επιθυμείτε να εξελίσσετε διαρκώς τις μεθόδους και τις τακτικές marketing σας προκειμένου να αυξήσετε τα κέρδη της επιχείρησής σας. Επομένως είναι αναγκαίο να εξοικειωθείτε με κάθε μορφή του Social Media marketing, με απώτερο σκοπό τη διαρκή ευημερία της επιχείρησης με την οποία ασχολείστε. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ουσιώδεις πληροφορίες οι οποίες θα σας διαφωτίσουν σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές του Social Media marketing. Θα αναλύσουμε επίσης συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να οικοδομήσετε επιτυχημένες στρατηγικές προώθησης των προϊόντων της επιχείρησης μέσω του Social Media marketing.

Τι Ακριβώς είναι το Social Media Marketing;

Ομολογουμένως είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο παραπάνω όρος αν και χρησιμοποιείται ευρύτατα στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση που αναζητήσετε τη σημασία του όρου σε εγκυκλοπαίδειες όπως η Wikipedia θα δείτε ότι το Social Media marketing αφορά οποιεσδήποτε ενέργειες ενός επιχειρηματία οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση ενός Brand ή στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του, αξιοποιώντας τα Social Media.

Ωστόσο, ένας πιο ξεκάθαρος ορισμός θα σας μπορούσε να σας καθοδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να επιτύχετε στο Social Media marketing.

Το Social Media marketing αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία δημιουργείτε κατάλληλο content στα κείμενα και στην εικόνα της προσωπικής σας ιστοσελίδας το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κάθε Social Media platform. Αν τα κείμενα που συνθέτουν τον ιστότοπο της επιχείρησης είναι διαμορφωμένα με βάση τα εξειδικευμένα δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε Social Media platform αυξάνεται ο αριθμός ατόμων τα οποία επισκέπτονται την ιστοσελίδα. Επιπλέον, αν οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στον ιστότοπο είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες είναι πολύ πιθανό οι επισκέπτες να τις προωθήσουν και σε άλλους κάνοντας shares.

Επομένως, για μια επιτυχημένη στρατηγική στο Social Media marketing χρειάζεται να διαμορφώσετε τα κείμενα και τη γενικότερη εικόνα της ιστοσελίδας σας με βάση την αντίστοιχη Social Media platform. Επίσης, το περιεχόμενο των κειμένων στον ιστότοπο θα πρέπει να ελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε τέτοιο βαθμό ώστε να θέλει στη συνέχεια να κάνει shares. Αυτό προφανώς θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας και την προώθηση των προϊόντων της επιχείρησής σας.

Η Στοιχειώδης Ορολογία των Social Media

Content

Το content στα Social Media μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε δημοσιεύετε στο Facebook σχετικά με την επιχείρησή σας, μια φωτογραφία στο Instagram η οποία διαφημίζει τα προϊόντα σας, ένα tweet στο οποίο αναφέρετε διάφορα σχόλια προς τους καταναλωτές ή ακόμη κι ένα pin σε κάποιον από τους πίνακες του Pinterest. Το το content θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο σε κάθε Social Media platform για να ελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Για ένα επιτυχημένο Social Media marketing το context έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το content.

Context

Το context στα Social Media αναδεικνύει το content στον ιστότοπο της επιχείρησής σας. Είναι σημαντικό οι πληροφορίες οι οποίες περιστοιχίζουν το content στην ιστοσελίδα σας να μην αποσπούν την προσοχή των ατόμων που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που θέλετε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των αναγνωστών με μια δήλωση που διαφημίζει τη δράση της επιχείρησης και η οποία βρίσκεται σε ένα blog post 3.000 λέξεων, είναι πιθανό ότι θα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να εντοπιστεί. Αντίθετα αν το blog post είναι σύντομο και περιεκτικό θα είναι εύκολο για τους καταναλωτές να βρουν ακριβώς αυτό που τους ενδιαφέρει. Στο Twitter η ίδια δήλωση είναι δυνατό να φτάσει στα ύψη την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να μετατρέψετε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο blog post του ιστότοπου της επιχείρησης σε tweets. Είναι προτιμότερο να διαμορφώσετε το context με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για hashtags.

Hashtags

Είναι πολύ συνηθισμένο στα περισσότερα διαθέσιμα Social Media όπως το Twitter, το Facebook, το Instagram, το Vine και το Pinterest να υπάρχουν hashtags. Τα hashtags σάς επιτρέπουν να περιγράψετε με ένα σύντομο σχόλιο το θέμα του content της ιστοσελίδας σας ή να επισημάνετε μια φράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη η οποία συμβαδίζει με τις τρέχουσες τάσεις στο διαδίκτυο.

Αυτή η δυνατότητα συμβάλει στην ευρύτατη διάδοση του content της ιστοσελίδας σας. Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα ανακαλύπτουν εύκολα τι τους ενδιαφέρει και αν το content είναι ελκυστικό είναι πιθανό να θέλουν να κάνουν shares.

Share

Ο απώτερος σκοπός των Social Media είναι όσοι χρησιμοποιούν το Internet για οποιαδήποτε αναζήτηση να μείνουν ικανοποιημένοι μόλις βρουν αυτό που ψάχνουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνουν share.

Μπορεί να είστε ευχαριστημένος από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, να υπάρχουν καλές κριτικές και αυξανόμενες πιθανότητες για καλύτερη προώθηση των προϊόντων της επιχείρησης. Ωστόσο, τέτοιοι δείκτες δεν φανερώνουν το κατά πόσον οι αναγνώστες κάνουν share μεταφέροντας τις πληροφορίες που τους τράβηξαν το ενδιαφέρον σε άλλους.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τον αριθμό των ατόμων που κάνουν share, είναι το Buzzsumo. Όσα περισσότερα shares κάνουν οι αναγνώστες τόσο περισσότερο αυξάνεται η αξιοπιστία της επιχείρησής σας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το content στον ιστότοπό σας έχει πετύχει το σκοπό του προσελκύοντας αυξημένο αριθμό καταναλωτών. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνει κάποιος engagement στον ιστότοπό σας είναι να κάνει share.

Engagement

Κάθε φορά που ένα άτομο κάνει engagement στην ιστοσελίδα σας στην πραγματικότητα αλληλεπιδρά με κάποιον τρόπο με το content που έχετε διαμορφώσει. Μπορεί για παράδειγμα να κάνει ένα like σε κάτι που τον έχει εντυπωσιάσει, ένα comment με το οποίο να εκφράζει τη γνώμη του γύρω από ένα προϊόν που διαφημίζετε, ή ακόμα καλύτερα να κάνει share σε όλους τους φίλους του στα Social Media. Στην τελευταία περίπτωση, συστήνει ανεπιφύλακτα τα προϊόντα της προσωπικής σας επιχείρησης σε άλλα άτομα για να τα δοκιμάσουν προωθώντας τα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Δημοφιλή Social Media Platforms

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα από τα δημοφιλέστερα Social Media platforms. Θα βρείτε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σε ότι αφορά την ιστορία τους, πώς ξεκίνησε το καθένα από αυτά και τί ακριβώς περιλαμβάνουν. Επίσης, θα μάθετε συγκεκριμένους τρόπους για να διαμορφώσετε κατάλληλο content το οποίο να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο context του κάθε Social Media platform. Οι αναλυτικές περιγραφές θα σας κατατοπίσουν ώστε να επιλέξετε με σιγουριά ένα κατάλληλο Social Media platform το οποίο θα αναδείξει την επιχείρησή σας.

facebook logoFacebook

Ιστορικό: Το Facebook αποτελεί το μεγαλύτερο από τα διαθέσιμα Social Media παγκοσμίως. Ιδρύθηκε στη Βοστόνη το 2004 σε μια φοιτητική εστία από τον Mark Zuckerberg και τους συνεργάτες του οι οποίοι εργάζονταν στο πανεπιστήμιο του Harvard. Αρχικά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από φοιτητές του Harvard με σκοπό να επικοινωνούν άμεσα και αποτελεσματικά ανταλλάσσοντας σκέψεις και ιδέες για διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα. Ωστόσο, αντιλήφθηκαν σχετικά γρήγορα τις τεράστιες δυνατότητες που παρείχε το Facebook ιδιαίτερα αν γινόταν διαθέσιμο σε όλους.

Σταδιακά επεκτάθηκε η χρήση του και σε άλλα πανεπιστήμια και το 2006 μπορούσαν πλέον να το χρησιμοποιούν άτομα από όλο τον κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε λιγότερο από 9 χρόνια να έχουν εγγραφεί στο Facebook σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες παγκόσμια. Με τέτοια διάδοση παρέχει σε όσους ασχολούνται με το Social Media marketing άφθονες ευκαιρίες για να προωθήσουν τα προϊόντα της επιχείρησής τους χρησιμοποιώντας στοχευμένες διαφημίσεις με απήχηση σε όλους.

Στο Facebook μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες οι οποίες αφορούν τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των πελατών σας. Έχοντας αυτή τη γνώση εκ των προτέρων σάς δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσετε διαφημίσεις των προϊόντων της επιχείρησής σας που απευθύνονται άμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών.

Context: Το Facebook σας δίνει αρκετά μεγάλη ευελιξία καθώς προσπαθείτε να κάνετε τον ιστότοπο της επιχείρησης εύκολα προσβάσιμο. Έχετε τη δυνατότητα να εντάξετε το content της ιστοσελίδας σας στο Facebook με τέτοιον τρόπο ώστε γίνει ελκυστικό προς τους καταναλωτές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαμορφώσετε ένα content προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Facebook. Σας επιτρέπει να αναρτάτε εικόνες που αναδεικνύουν την εργασία σας, διάφορα βίντεο που διαφημίζουν τα προϊόντα της επιχείρησής σας καθώς επίσης και περιεκτικά κείμενα τα οποία περιγράφουν τις υπηρεσίες που προσφέρετε στο ευρύ κοινό.

Ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσατε να εντάξετε κατάλληλα το content της ιστοσελίδας σας στο Facebook είναι να αναρτήσετε απευθείας ένα διαφημιστικό βίντεο στο συγκεκριμένο platform αντί να ανεβάσετε απλώς ένα link το οποίο παραπέμπει στο YouTube. Κάτι άλλο που θα μπορούσατε να κάνετε σε περίπτωση που θέλετε να κατευθύνετε τους πελάτες σας στην ιστοσελίδα της επιχείρησης είναι να δημοσιεύσετε ένα tab στο Facebook το οποίο θα περιέχει τις πιο ενδιαφέρουσες προσφορές. Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες που σας δίνει το Facebook διότι έτσι αυξάνετε την αξιοπιστία της επιχείρησης καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν συχνά το συγκεκριμένο Social Media platform.

Content: Μπορείτε να βελτιώσετε την παρουσίαση της ιστοσελίδας σας στο Facebook προσαρμόζοντας το content στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου platform ακολουθώντας πέντε εύκολα βήματα.

google+ logo

Google+

Ιστορικό: Το Google+ κυκλοφορεί από το 2011 και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 250 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο τα 25 εκατομμύρια από αυτούς έχουν αναρτήσει κάποια δεδομένα στο συγκεκριμένο platform και 4 – 6 εκατομμύρια το χρησιμοποιούν για κάθε λογής συνομιλία. Το εν λόγω Social Media κατασκευάστηκε από τη Google σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης στο Facebook. Προφανώς το Facebook συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή καθώς έχει τους περισσότερους χρήστες. Ωστόσο, το Google+ διαθέτει μερικά πλεονεκτήματα για όσους χρησιμοποιούν το Gmail.

Υπολογίζεται ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν το Gmail για την επικοινωνία τους έχουν φτάσει περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια παγκόσμια. Το Google+ σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε στις επαφές που έχετε στο Gmail οποιονδήποτε φίλο, συνάδελφο, πελάτη ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας εύκολα και γρήγορα. Είναι πολύ εύκολο να συνδέεστε με πολλά διαφορετικά άτομα καθώς μπορείτε να τα προσθέτετε στις επαφές σας οποιονδήποτε σας χρειάζεται και σας έχει καλέσει από το προσωπικό σας notification email.

Τέλος μια από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις της Google ήταν η ενσωμάτωση του Google Hangouts στο χώρο των Social Media. Αυτή η εφαρμογή χρησιμοποιείται από πάρα πολλά άτομα τα οποία συμμετέχουν συχνά σε webinars.

Context: Το Google+ σας επιτρέπει να ανεβάζετε μεγάλη ποικιλία δεδομένων τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο ή polls. Ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε κυρίως το Facebook για να διαφημίζετε την επιχείρησή σας, αν ανεβάζετε σχετικά βίντεο, κείμενα και στο Google+ κερδίζετε περισσότερους fans. Είναι πιθανό ο κύκλος των γνωριμιών σας να διαφέρει αρκετά στα δύο παραπάνω Social Media. Επομένως αξιοποιώντας το Google+ σε συνδυασμό με το Facebook διευρύνετε τις επαφές σας και μπορείτε να προσελκύσετε κι άλλους καταναλωτές στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το δημοφιλές μουσικό πρόγραμμα που προβάλλεται στο κανάλι Schmoyoho στο YouTube. Ο λογαριασμός τους στο Google+ υπάρχει σε ένα μικρό link στην ιστοσελίδα τους. Ωστόσο οι συνδρομητές στο συγκεκριμένο κανάλι αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν και το Google+ για τις συνομιλίες τους στο διαδίκτυο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια views σε διάφορα βίντεο στο YouTube για το συγκεκριμένο κανάλι και 26000 followers στο Google+ από τον ιστότοπο του καναλιού. Αν σκεφτούμε τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε σχέση και με άλλα Social Media channels διαπιστώνουμε ότι η απόδοση στο εν λόγω κανάλι είναι ικανοποιητική.

Content: Για ένα επιτυχημένο marketing στο Google+ είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε βοηθήματα τα οποία θα σας καθοδηγήσουν ώστε να διαμορφώσετε κατάλληλα το content στον ιστότοπο της επιχείρησής σας. Το θέμα είναι τόσο τεράστιο που δεν μπορεί να καλυφτεί εδώ, ούτε καν σε γενικές γραμμές.

 

instagram logo

Instagram

Ιστορικό: Τα άτομα που συνεργάστηκαν για την κατασκευή του Instagram πραγματικά επέλεξαν τον καλύτερο χρόνο για να θέσουν σε κυκλοφορία τη συγκεκριμένη εφαρμογή με μεγάλη επιτυχία. Σε διάστημα μόλις 3 μηνών από την κυκλοφορία του Instagram υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν 1 εκατομμύριο χρήστες. Ήταν απολύτως φυσιολογικό να αποκτήσει τέτοια διάδοση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Instagram αποτελεί μια εκπληκτική εφαρμογή η οποία έχει κυριαρχήσει στα app store charts τους τελευταίους μήνες. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή καθώς συγκεντρώνει συνεχώς καινούρια άτομα τα οποία δημοσιεύουν φωτογραφίες. Μέσα σε 5 χρόνια 400 εκατομμύρια άτομα είχαν εγγραφεί στο Instagram. Επίσης, όταν έγινε διαθέσιμο το iPhone 4 η ποιότητα των φωτογραφιών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο στους χρήστες του Instagram να δημοσιεύουν ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες. Όσοι χρησιμοποιούν το Instagram μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες, να διευρύνουν τον κύκλο των φίλων τους, να εισάγουν hashtags και να κάνουν like σε φωτογραφίες άλλων.

Το 2012 το Instagram συνδέθηκε με το Facebook με αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά τα κέρδη από το Social Media marketing να φτάνουν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα Social Media από οποιονδήποτε για τη διαφήμιση διαφόρων προϊόντων. Αυτό σας επιτρέπει να διαφημίζετε αποτελεσματικά και τα προϊόντα της προσωπικής σας επιχείρησης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανεβάζετε στο Instagram ελκυστικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ποιότητα των όσων προσφέρετε στο ευρύ κοινό.

Context: Το context στο Instagram περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφίες, χωρίς να σας εμποδίζει να ανεβάζετε κατά καιρούς βίντεο με σύντομη διάρκεια. Το Instagram παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα Social Media. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος like σε κάποια φωτογραφία ή βίντεο – το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πατήσει δύο φορές πάνω στη φωτογραφία ή στο βίντεο που του άρεσε. Διάφορα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα που κάνουν like στα Social Media προτιμούν να το κάνουν στο Instagram παρά σε άλλα Social Media όπως το Twitter ή το Facebook.

Σε περίπτωση που θέλετε να αναρτήσετε ένα βίντεο στο Instagram που διαφημίζει τα προϊόντα της επιχείρησής σας, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 δευτερόλεπτα. Για να έχει επιτυχία είναι σημαντικό να είναι πληροφοριακό, να ελκύει την προσοχή και να κεντρίζει το ενδιαφέρον όσων το παρακολουθούν. Πάρτε για παράδειγμα μια επιχειρηματία η οποία ασχολείται με τη μαγειρική και ανεβάζει στο Instagram βίντεο των 15 δευτερολέπτων που διαφημίζουν τη δουλειά της. Αν και έχουν σύντομη διάρκεια, αυτά τα βίντεο περιγράφουν τη διαδικασία εκτέλεσης μια ολόκληρης συνταγής. Με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 300.000 ακολούθους στο Instagram. Επίσης, σε καθημερινή βάση σημειώνονται κατά μέσο όρο 3.000 likes για κάθε βίντεο που ανεβάζει με ανάλογα θετικά σχόλια. Είναι προφανές ότι τα κέρδη της επιχείρησής της αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς καθώς αξιοποιεί στο πλήρες τις δυνατότητες που της παρέχει το Instagram για ένα επιτυχημένο Social Media marketing.

Είναι σίγουρο ότι θα θέλατε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και για τη δική σας επιχείρηση. Αν δεν έχετε φτιάξει ακόμη λογαριασμό στο Instagram θα ήταν καλό να το δοκιμάσετε στήνοντας την εικόνα της επιχείρησής σας μέσα από αυτό. Είναι προτιμότερο να αναρτάτε ελκυστικές φωτογραφίες οι οποίες να συνοδεύονται από ερωτήσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να αποκτήσετε σχετικά σύντομα αρκετούς followers.

Επιπλέον, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε φωτογραφίες με επώνυμα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τσάντες Louis Vuitton, ή αυτοκίνητα της Ferrari, αυξάνετε την εμπιστοσύνη των ατόμων που δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για τα προϊόντα που θέλετε να προωθήσετε. Τέλος, είναι ουσιώδες για κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε να χρησιμοποιείτε κατάλληλα τα hashtags και το call-to-action. Αυτά είναι τα μόνα εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να κατευθύνουν άμεσα και αποτελεσματικά τα άτομα στην ιστοσελίδα της επιχείρησής σας.

Content: Με σκοπό να προσαρμόσετε το content της ιστοσελίδας σας στο Instagram, θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε τις εισηγήσεις που υπάρχουν σε διάφορα βοηθήματα που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 

youtube logo

YouTube

Ιστορικό: Το YouTube ιδρύθηκε το έτος 2005 από τους Chad Hurley, Steve Chen, και Jawed Karim οι οποίοι εργάζονταν στην PayPal εκείνο το διάστημα. Ο Chad Hurley σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο στο πανεπιστήμιο Indiana University of Pennsylvania και οι Steve Chen, και Jawed Karim σπούδασαν στο πανεπιστήμιο University of Illinois at Urbana-Champaign την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμο, το YouTube συνέβαλλε στην δημιουργία ολόκληρων επιχειρήσεων. Χιλιάδες άτομα ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του YouTube. Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα προβάλλοντας βίντεο στο ευρύ κοινό.

Σε διάστημα 10 ετών, περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα μηνιαίως χρησιμοποιούσαν το YouTube για να διαφημίζουν τη δουλειά τους και για λόγους ψυχαγωγίας. Το συγκεκριμένο Social Media platform σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε εύκολη, γρήγορη πρόσβαση σε οποιοδήποτε βίντεο αναζητάτε. Επίσης μπορείτε ανά πάσα στιγμή να εκφράζετε την άποψή σας για οτιδήποτε, καθώς υπάρχει χώρος για να καταγράφετε τα σχόλιά σας. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα αφιερώνονται 200 εκατομμύρια ώρες στην παρακολούθηση βίντεο στο YouTube. Αν μετατρέψουμε αυτές τις ώρες σε χρόνια, μιλάμε για 22.000 έτη!

Ο Felix Kjellberg aka PewDiePie είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας ο οποίος στη διάρκεια του έτους 2014 κέρδισε 7,4 εκατομμύρια δολάρια αποκλειστικά από διαφημίσεις που ανέβαζε στο YouTube. Με αυτές τις διαφημίσεις έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 40 εκατομμύρια ακολούθους, οι οποίοι παρακολουθούν κάθε του κίνηση στο YouTube.

Μπορείτε κι εσείς ως επιχειρηματίας να έχετε παρόμοια επιτυχία χρησιμοποιώντας το YouTube για να δημοσιεύσετε το content της ιστοσελίδας σας. Στη σύγχρονη εποχή του ήχου και της εικόνας ολοένα και λιγότερα άτομα ασχολούνται με το διάβασμα. Επομένως είναι προτιμότερο να διαφημίζετε τη δουλειά σας μετατρέποντας τα blog posts σε σύντομα, περιεκτικά, πληροφοριακά βίντεο τα οποία θα έχουν άμεση επίδραση στους καταναλωτές. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο είναι να αξιοποιείτε άλλα Social Media channels για να κατευθύνετε τους ακολούθους σας στο YouTube. Προβάλλοντας διαφημιστικά βίντεο μικρής διάρκειας, διεγείρετε την περιέργεια των ατόμων που τα παρακολουθούν και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να θέλουν να δουν περισσότερα.

Χάρη στο YouTube, άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον τη δυνατότητα να στήσουν μια μικρή, κερδοφόρα επιχείρηση, να ανεβάσουν φάρσες και άλλα χιουμοριστικά βίντεο και να προβάλλουν τη δουλειά τους παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά βίντεο.

Context: Στο YouTube υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες βίντεο. Η μία κατηγορία στοχεύει στην εκπαίδευση άλλων και η άλλη στην ψυχαγωγία.

Πρέπει να αποφασίσετε εκ των προτέρων ποια θέλετε να είναι η εικόνα σας στο YouTube και ποιους στόχους θα καταφέρετε να πετύχετε με τα βίντεο που προβάλλετε. Αν για παράδειγμα η εταιρεία σας ακολουθεί συγκεκριμένες στρατηγικές για την επισκευή οικιακών βλαβών, θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάσετε βήμα-βήμα οδηγίες για το πώς θα μπορούσε κάποιος να επισκευάσει διάφορες ζημιές μόνος του. Αν τα βίντεο που ανεβάζετε είναι πρακτικά και ξεκάθαρα, θα είναι εύκολο για όσους τα παρακολουθούν να εφαρμόσουν τις τακτικές που προτείνετε. Αν μείνουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, θα έχετε σίγουρα θετικά σχόλια και σταδιακά θα συγκεντρώνετε ολοένα και περισσότερους ακολούθους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε το κύρος και την αξιοπιστία της επιχείρησής σας. Έχετε τη δυνατότητα να δημοσιεύετε βίντεο με αρκετά μεγάλη διάρκεια-δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Αν θέλετε να διασκεδάσετε με χιουμοριστικά βίντεο το κοινό που σας παρακολουθεί, θα πρέπει να το κάνετε αυτό με συνέπεια σε κάθε περίπτωση.

Δεν είναι αναγκαίο να διαθέτετε εξειδικευμένο εξοπλισμό για βιντεοσκόπηση. Μπορείτε να διδάξετε οπτικοακουστικά οτιδήποτε γνωρίζετε. Είναι εφικτό επίσης να διαφημίσετε τα προϊόντα της επιχείρησής σας με μεγάλη επιτυχία.

Content: Για να αξιοποιήσετε στο πλήρες τις δυνατότητες που σας δίνει το YouTube στην ιστοσελίδα της επιχείρησής σας, θα πρέπει και πάλι να εξετάσετε προσεκτικά διάφορα εγχειρίδια που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

 

LinkedIn_logoLinkedIn

Ιστορικό: Το LinkedIn ιδρύθηκε το 2002 από τον Reid Hoffman, ο οποίος ήταν από τα πρώτα μέλη της PayPal. Μολονότι κυκλοφόρησε νωρίτερα από το Facebook είχε πολύ αργή ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια. Ενίοτε, συγκέντρωνε μόλις 20 εγγραφές ημερησίως. Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα πράγματα καλυτέρεψαν. Σε διάρκεια 13 ετών είχε αποκτήσει 400 εκατομμύρια μέλη παγκόσμια. Αν και ποτέ δεν έφτασε το Facebook στα ποσοστά εγγραφής, αυτό που προσέλκυε το κοινό ήταν η αρχική του σελίδα. Το 40% των εγγραφών στο LinkedIn προέρχονταν από την αρχική του σελίδα. Σε διάστημα 4 μηνών το ποσοστό εγγραφών έφτασε στο 50%, περίπου 13000 άτομα κάθε μήνα. Αξιοποιώντας τις προσκλήσεις μέσω email σημειώθηκε αύξηση κατά 7% στη διάρκεια 2 χρόνων, κατά προσέγγιση 19.000 άτομα μηνιαίως γίνονταν μέλη στο LinkedIn.

Το συγκεκριμένο Social Media αποδείχτηκε επικερδές από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων, παρότι δεν είχε από την αρχή πολλά μέλη, απέκτησε κάποιους σταθερούς συνδρομητές, οι οποίοι συνέβαλλαν στην αύξηση των κερδών στο LinkedIn. Σταδιακά άρχισε να ενσωματώνει διάφορες υπηρεσίες στη σελίδα του, όπως για παράδειγμα η Slideshare και η Pulse και αυτό διευκόλυνε ακόμη περισσότερο όσους χρησιμοποιούσαν τακτικά αυτές τις υπηρεσίες για τις συναλλαγές τους. Επίσης, έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν τις προσωπικές τους επαφές στο LinkedIn, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα ποσοστά εγγραφών. Οι παραπάνω έξυπνες κινήσεις συνέβαλλαν σημαντικά στην εξέλιξη του LinkedIn σε εταιρεία που απασχολούσε 7600 άτομα, με αντικειμενική αξία 18 εκατομμύρια δολάρια. Λίγα χρόνια αργότερα η Microsoft αγόρασε το LinkedIn διαθέτοντας πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Context: Το context στο LinkedIn στοχεύει αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Τα άτομα που το χρησιμοποιούν αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την επιχείρησή τους. Παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις σε ότι αφορά προσλήψεις ή και απολύσεις υπαλλήλων στη βιομηχανία τους, αξιολογώντας προσεκτικά το προσωπικό που απασχολούν. Αξιοποιούν επίσης με κάθε τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει το LinkedIn για να βελτιώνουν συνεχώς την αποδοτικότητα της εργασίας τους.

Αν θέλετε κι εσείς να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά την επιχείρησή σας και να παρακολουθείτε συστηματικά όλες τις εξελίξεις θα ήταν καλό να προσαρμόσετε το content της ιστοσελίδας σας ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του LinkedIn. Θα σας βοηθήσει να επεκτείνετε τα δίκτυα επικοινωνίας σας και να βελτιώσετε τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας.

Content: Ο ιστότοπος της προσωπικής σας επιχείρησης θα χρειαστεί να δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί σωστά στο LinkedIn. Και πάλι, θα χρειαστείτε ένα πιο εξειδικευμένο άρθρο για να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της πλατφόρμας.

 

reddit-logoReddit

Ιστορικό: Το Reddit είναι ένα πολύ ξεχωριστό Social Media site. Ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο της Virginia από τους Steve Huffman και Alexis Ohanian το έτος 2005. Υπολογίζεται ότι διαθέτει πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως. Τα μέλη του Reddit έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ανά πάσα στιγμή content που μπορεί να περιλαμβάνει posts κειμένων και links. Επίσης, οι χρήστες του Reddit μπορούν ψηφίσουν υπέρ ή κατά σε διάφορα σχόλια, links και entries. Αυτό βοηθάει στο να ανεβαίνουν στην πρώτη σελίδα αναζήτησης τα πιο δημοφιλή content. Με αυτό το τρόπο δε χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αναζήτηση πληροφοριών, καθώς μπορείτε με μια ματιά να βρείτε τα κορυφαία content στην αγορά.

Τα διάφορα content στο Reddit είναι οργανωμένα με βάση συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες ονομάζονται «subreddits». Τα subreddits μπορεί να περιλαμβάνουν ειδήσεις, επιστημονικές έρευνες, παιχνίδια, μουσική, διατροφή, βιβλία-στην πραγματικότητα μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Το Reddit εστιάζει την προσοχή στην παρουσίαση πληροφοριών που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Για αυτό το λόγο οι χρήστες του καταψηφίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια αποστολής ανεπιθύμητων μηνυμάτων μέσω link τα οποία στοχεύουν στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Το χαρακτηριστικό της ψήφου και η εφαρμογή AMAs (Ask Me Anything) ήταν δύο καθοριστικοί παράγοντες οι οποίοι ανέδειξαν το Reddit σε μια κορυφαία platform. Από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή AMAs διασημότητες το συγκεκριμένο platform απογειώθηκε.

Context: Για να έχετε επιτυχία καθώς χρησιμοποιείτε το Reddit είναι αναγκαίο να είστε ενεργά μέλη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι διατηρείτε ένα καλό δίκτυο επικοινωνίας με όσους το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Είναι σημαντικό να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους οικοδομώντας μια καλή εικόνα στο Reddit καθώς ανεβάζετε τακτικά links τα οποία είναι υποβοηθητικά για το κοινό. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε links με στόχο τη διασκέδαση όσων τα παρακολουθούν.

Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και να μην προβάλλετε το content της ιστοσελίδας σας κάθε φορά που ανεβάζετε κάτι στο Reddit. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε διακριτικά links σε περιθωριακές σημειώσεις οι οποίες θα παραπέμπουν τον αναγνώστη στον ιστότοπο της επιχείρησής σας. Με αυτό τον τρόπο προσελκύετε αποτελεσματικά τα άτομα που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το προσωπικό σας blog.

Content: Για να μπορέσετε να ανεβάσετε γρήγορα την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας χρησιμοποιώντας το Reddit θα ήταν πολύ υποβοηθητικό να εξετάσετε διάφορα εξειδικευμένα βήμα-βήμα άρθρα που δυστυχώς υπάρχουν μόνο στα αγγλικά και τα γερμανικά προς το παρόν.

 

snapchat logoSnapchat

Ιστορικό: Το Snapchat κατασκευάστηκε από τους Evan Spiegel, Bobby Murphy, και Reggie Brown οι οποίοι ήταν φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Stanford το έτος 2011. Βασική αρχή για αυτή την εφαρμογή είναι η σύντομη διάρκεια ζωής για οποιοδήποτε μήνυμα ή φωτογραφία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανεβάζετε ό,τι θέλετε στο συγκεκριμένο platform αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα διαγράφονται αυτόματα όλα τα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο σας δίνεται η δυνατότητα να ανανεώνετε συνεχώς το υλικό που θέλετε να προβάλλετε και έτσι να υπάρχει μια σταθερή ροή πληροφοριών που προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Το Snapchat διαθέτει μέχρι σήμερα 100 εκατομμύρια ενεργά μέλη τα οποία το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Snapchat είναι άτομα εφηβικής ηλικίας, μεταξύ 13 έως 17 ετών. Το 70% της ομάδας αυτής αποτελείται από κορίτσια παρόμοιας ηλικίας. Μπορεί να φαίνεται ότι το συγκεκριμένο platform δε θα ήταν δυνατό να αφορά ένα σοβαρό επιχειρηματία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του Snapchat υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Context: Αν τα προϊόντα της επιχείρησής σας απευθύνονται σε άτομα νεαρής ηλικίας μια έξυπνη κίνηση θα ήταν να στήσετε ένα κατάλληλο προφίλ στο Snapchat. Είναι σημαντικό ωστόσο να δώσετε προσοχή σε ορισμένα σημεία ώστε να πετύχετε τους στόχους σας. Ένα πρώτο σημείο που θα καθορίσει το content σας στο Snapchat είναι η χρονική διάρκεια των φωτογραφιών και βίντεο που ανεβάζετε. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα όλα τα δεδομένα διαγράφονται αυτόματα, επομένως θα πρέπει να ανανεώνετε διαρκώς το υλικό που αναρτάτε. Κάτι άλλο που θα ήταν καλό να προσέξετε είναι το περιεχόμενο των αναρτήσεών σας. Μπορείτε να μοιραστείτε με τα άτομα που σας ακολουθούν στο Snapchat ευχάριστες στιγμές της προσωπικής σας ζωής και να δείξετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα που θέλετε να προωθήσετε.

Content: Για να μπορέσετε να διαμορφώσετε κατάλληλα το content της ιστοσελίδας σας ώστε να ταιριάζει στο context του Snapchat, συμβουλευτείτε αντίστοιχα βοηθήματα.

 

Pinterest logoPinterest

Ιστορικό: Το Pinterest διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2011 από τους Ben Silbermann, Paul Sciarra και Evan Sharp. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή Android. Το Pinterest επιτρέπει στους χρήστες του να αποθηκεύουν εικόνες σε πίνακες που είναι οργανωμένοι σε κατηγορίες. Στην πραγματικότητα το content στο Pinterest βασίζεται αποκλειστικά στις αναρτήσεις των μελών του. Οι πίνακες μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν τις τέχνες, τη μόδα, τη διατροφή και την εμφάνιση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων στους πίνακες του Pinterest. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία στα διαφορετικά ενδιαφέροντα του κοινού. Άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα μπορούν να ακολουθούν αναρτήσεις άλλων και να κάνουν αντίστοιχα σχόλια αν κάτι τους αρέσει.

Αν τα προϊόντα της επιχείρησής σας απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες, τότε το Pinterest μπορεί να σας βοηθήσει να τα προωθήσετε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Το Pinterest έχει 100 εκατομμύρια ενεργά μέλη και το 85% των μελών του είναι γυναίκες. Λόγω της υψηλής ποιότητας των αναρτήσεων που είναι διαθέσιμες στο Pinterest τα τελευταία χρόνια η αντικειμενική του αξία έχει αγγίξει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανήκει πλέον στα 10 δημοφιλέστερα Social Media platforms με μεγάλη επιρροή στους καταναλωτές.

Context: Το context στο Pinterest καθορίζεται κυρίως από τα άτομα τα οποία είναι ενεργά μέλη. Είναι βασικό να θυμάστε πάντοτε ότι το 85% των μελών του Pinterest αποτελείται από γυναίκες. Τους αρέσει πολύ να συλλέγουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για διάφορα θέματα όπως η διακόσμηση εσωτερικών χώρων, η μαγειρική, οι νέες τάσεις της μόδας σε ρούχα, κοσμήματα και μακιγιάζ. Επίσης, οι εικόνες που θα ανεβάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους πίνακες του Pinterest και οι οποίες θα διαφημίζουν τα προϊόντα της επιχείρησης, χρειάζονται ειδική επεξεργασία. Είναι απαραίτητο να οργανώνονται σε κάθετη διάταξη καθώς οι πίνακες στο Pinterest είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Content: Για να προσαρμόσετε κατάλληλα το content της ιστοσελίδας σας ώστε να ταιριάζει στο context του Pinterest είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε ορισμένα βοηθήματα τα οποία είναι διαθέσιμα στο Internet.

 

Vine logoVine

Ιστορικό: Το Vine είναι ένα Social Media platform που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να ανεβάζουν διάφορα βίντεο διάρκειας 6 δευτερολέπτων. Το συγκεκριμένο platform κατασκευάστηκε το έτος 2012 από τους Dom Hofmann, Rus Yusupov, και Colin Kroll. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το Twitter έδωσε 30 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την υπηρεσία Vine. Το Vine γνώρισε μεγάλη επιτυχία από το έτος 2013, καθώς έγινε διαθέσιμο σε συσκευές iOS, Android και Windows Phone. Ήταν πλέον πολύ εύκολο να κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή Vine στη συσκευή του και να μοιραστεί με τους φίλους του διάφορα βίντεο ανά πάσα στιγμή.

Το έτος 2014 έγινε μια έξυπνη αναβάθμιση στο Vine γνωστή ως «loop count». Κάθε φορά που ένα άτομο παρακολουθούσε ένα σύντομο βίντεο στο Vine, εμφανιζόταν στο πάνω μέρος ένας αριθμός που έδειχνε πόσες φορές έχει προβληθεί το συγκεκριμένο βίντεο. Το 2015 ένα καινούριο χαρακτηριστικό με τίτλο «Snap to Beat», έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχουν και «music loops» στο Vine με απεριόριστη διάρκεια. Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις προσέλκυαν ολοένα και περισσότερους χρήστες στο Vine με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 200 εκατομμύρια ενεργά μέλη.

Context: Το εύρος της προσοχής των ανθρώπων σταδιακά μειώνεται και για αυτό το λόγο το content όσων ανεβάζετε θα πρέπει να είναι περιεκτικό και σύντομο. Είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι προσαρμογές, έτσι ώστε οι πληροφορίες που μοιράζεστε με τον κόσμο να συμβαδίζουν με το context στο Vine. Βασικός στόχος στο Vine είναι η ψυχαγωγία όσων το χρησιμοποιούν. Επομένως για ένα επιτυχημένο προφίλ στο Vine είναι απαραίτητο να ανεβάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλοδιαλεγμένα βίντεο που διασκεδάζουν το κοινό. Λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας, είναι προτιμότερο τα βίντεο που χρησιμοποιείτε να ψυχαγωγούν τα άτομα που τα παρακολουθούν παρά να στοχεύουν στην εκπαίδευσή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πιο επιτυχημένα Vine channels που βρίσκονται διαρκώς στην κορυφή προβάλλουν σταθερά βίντεο που διακωμωδούν διάφορες καταστάσεις.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο στην προώθηση των προϊόντων της επιχείρησής σας είναι να εμπλουτίζετε μουσικά σύντομες διαφημίσεις. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα διάσημο καλλιτέχνη να συνθέσει και να τραγουδήσει ένα κομμάτι που θα έκανε γνωστό ένα καινούριο προϊόν της επιχείρησής σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών πολύ εύκολα.

Content: Δυστυχώς δεν θα σας είναι εύκολο να βρείτε οδηγούς για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, εκτός αν γνωρίζετε άπταιστα αγγλικά.

 

Yik Yak logoYik Yak

Ιστορικό: Το Yik Yak κατασκευάστηκε το έτος 2013 από τους CEO Tyler και COO Brooks οι οποίοι σπούδασαν στο Furman University. Είναι ένα Social Media platform το οποίο συνδυάζει χαρακτηριστικά που διαθέτουν διάφορα άλλα Social Media όπως το Reddit, το Twitter και το Tinder. Μια ομοιότητα του Yik Yak με το Reddit είναι ότι μπορεί ένα άτομο να εγγραφεί ανώνυμα, δεν είναι απαραίτητο να εισάγει προσωπικά στοιχεία. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό του Yik Yak που είναι παρόμοιο του Twitter, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιος post κείμενα που περιλαμβάνουν το πολύ μέχρι 200 χαρακτήρες.

Τα μέλη του Yik Yak μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά για οποιοδήποτε σχόλιο και με αυτό τον τρόπο εκφράζουν άμεσα τις απόψεις τους γύρω από διάφορα ζητήματα. Ανάλογα με το πόσες θετικές ή αρνητικές ψήφους συγκεντρώνουν, αποκτούν είτε θετικό είτε αρνητικό Yakarma. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το συναντούμε και στο Reddit. Φυσικά η δυνατότητα της ψήφου δίνεται στους χρήστες του Yik Yak που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια, όπως συμβαίνει και στο Tinder.

Σε διάστημα 6 μηνών από την εμφάνισή του, το Yik Yak απέκτησε την ένατη θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές των Social Media που χρησιμοποιούνταν σε οποιαδήποτε συσκευή. Σήμερα υπολογίζεται ότι διαθέτει 100.000 μηνιαίους χρήστες και απασχολεί ως επιχείρηση περίπου 60 υπαλλήλους. Τα κέρδη από διάφορες χρηματοδοτήσεις που είχε λάβει είχαν φτάσει τα 350 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στην αγορά.

Context: Είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του Yik Yak έτσι ώστε να προσαρμόσετε κατάλληλα το content της ιστοσελίδας σας στο γενικότερο πλαίσιο του συγκεκριμένου Social Media platform.

 1. Yakarma: Ένα πρώτο ουσιώδες χαρακτηριστικό του Yik Yak είναι το Yakarma. Το Yakarma είναι ένα αριθμητικό στοιχείο το οποίο φανερώνει την επιτυχία σας ως μέλος του Yik Yak. Αυτός ο αριθμός αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσες θετικές ή αρνητικές ψήφους έχετε συγκεντρώσει στα yaks που αναρτάτε κατά καιρούς. Όσο περισσότερα θετικά σχόλια υπάρχουν για τις αναρτήσεις σας τόσο περισσότερο αυξάνεται το Yakarma, ενώ αν τα αρνητικά σχόλια κυριαρχούν πέφτει κατακόρυφα η θέση σας στην κατάταξη του Yik Yak.
 2. Upvote/Downvote: Όπως φάνηκε από τα παραπάνω υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίζετε υπέρ ή κατά για οποιοδήποτε σχόλιο στο Yik Yak. Σε περίπτωση που κάποια από τις αναρτήσεις σας γίνει δημοφιλής, το Yakarma σας θα διατηρείται σταθερά σε υψηλό ποσοστό. Καθώς θα συγκεντρώνετε ολοένα και περισσότερες θετικές ψήφους θα διασφαλίζετε την παραμονή σας στο Yik Yak και θα μπορείτε να προωθήσετε καλύτερα τα προϊόντα της επιχείρησής σας.
 3. Peek: Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σας επιτρέπει να βλέπετε τις αναρτήσεις άλλων οι οποίοι δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα με εσάς. Δεν είναι απαραίτητο να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία για να το κάνετε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορείτε να ανεβάζετε δικά σας σχόλια ή να ψηφίζετε υπέρ ή κατά στα posts που διαβάζετε. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είστε εγγεγραμμένα μέλη της εν λόγω κοινότητας.
 4. Photos: Ένα πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο στο Yik Yak είναι ότι μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες στα yaks σας. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσετε την εικόνα της επιχείρησής σας, χρησιμοποιώντας καλοδιαλεγμένες, ελκυστικές φωτογραφίες των προϊόντων που θέλετε να παρουσιάσετε στους καταναλωτές.

Ένας εύκολος τρόπος να προσελκύσετε περισσότερα άτομα στα yaks σας είναι να φροντίζετε να έχουν διασκεδαστικό περιεχόμενο. Αυτό θα σας βοηθήσει να εισάγετε αποτελεσματικά το marketing της επιχείρησής σας χρησιμοποιώντας το Yik Yak.

Content: Αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο Yik Yak, τσεκάρετε για βοηθήματα στο διαδίκτυο στα αγγλικά.

 

tumblr-logo

Tumblr

Ιστορικό: Το Tumblr είναι ένα microblogging Social Media network το οποίο διαμορφώθηκε το έτος 2007 από τον David Karp. Από το 2013 και έπειτα ανήκει στο Yahoo. Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν σύντομες αναρτήσεις με τη μορφή blog. Υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθεί κάποιος τα blogs άλλων αν το επιθυμεί. Οι bloggers μπορούν επίσης να κρατήσουν το προσωπικό τους blog για ιδιωτική χρήση. Υπολογίζεται ότι το Tumblr φιλοξενεί μέχρι στιγμής 341,8 εκατομμύρια blogs.

Το 2016 έφτασε στους 555 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα. Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται φωτογραφίες στα blogs, στοιχείο που προσελκύει ολοένα και περισσότερους χρήστες. Είναι πιο εύκολο για τους χρήστες του Tumblr να κάνουν like και reblog σε φωτογραφίες. Λόγω των αναρτήσεων στο Tumblr, οι οποίες αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ημερησίως, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διαφήμιση διαφόρων προϊόντων με μεγάλη επιτυχία και αυξημένα κέρδη.

Context: Το context στο Tumblr περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

 1. Dashboard: Το dashboard είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα εργαλεία στο Tumblr. Περιέχει όλες τις τελευταίες αναρτήσεις στα δημοφιλέστερα blogs με τους περισσότερους followers. Με αυτό το εργαλείο μπορείτε εύκολα να κάνετε σχόλια, reblog και like σε οποιαδήποτε ανάρτηση εμφανίζεται στο προσωπικό σας dashboard. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ανεβάσετε φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, ή ακόμη και κάποιο link στο προσωπικό σας blog, με το πάτημα ενός κουμπιού που εμφανίζεται στην αρχή του δικού σας dashboard. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα χρήσιμο είναι ότι μπορείτε να συνδέσετε το blog που έχετε στο Tumblr με άλλους προσωπικούς σας λογαριασμούς στο Twitter ή στο Facebook. Αυτό σας επιτρέπει να ανεβάζετε ταυτόχρονα οτιδήποτε θέλετε σε όλους τους λογαριασμούς που διαθέτετε.
 2. Queue: Η συγκεκριμένη εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα να ανανεώνετε διαρκώς τις αναρτήσεις σας χωρίς να δαπανάτε επιπλέον χρόνο. Μπορείτε να αποθηκεύσετε στο Queue τις αναρτήσεις μια ημέρας, εβδομάδας ή ενός μήνα και αυτόματα, με τη σειρά που έχετε επιλέξει, θα παρουσιάζονται στο προσωπικό σας blog. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ενεργοί χρήστες των Social Media και με αυτό το εργαλείο μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο.
 3. Tags: Τα tags στο Tumblr μπορούν να κατευθύνουν τους followers που έχετε σε συγκεκριμένα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, αν θέλετε να προβάλλετε τη δουλειά σας αναρτώντας διάφορες σχετικές φωτογραφίες, μπορείτε να προσθέσετε ένα tag στο blog σας με το θέμα «φωτογραφίες». Λόγω αυτής της δυνατότητας το Tumblr χρησιμοποιείται συχνά από σχεδιαστές και φωτογράφους, καθώς προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για τη διαφήμιση της εργασίας τους.

Αν έχετε μια επιχείρηση που ασχολείται με τη μόδα, με το σχεδιασμό, ή με τη φωτογραφία, μπορείτε εύκολα να προωθήσετε να προϊόντα σας χρησιμοποιώντας το Tumblr. Είναι προτιμότερο να ανεβάζετε φωτογραφίες και όχι βίντεο, διότι τα βίντεο εμποδίζουν την ελεύθερη ροή αναζήτησης πληροφοριών. Θα πρέπει κάποιος να δει το βίντεο, να πατήσει παύση και στη συνέχεια να προχωρήσει παρακάτω. Οι animated κινούμενες εικόνες κάνουν θραύση στο Tumblr, γιατί προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και ταυτόχρονα επιτρέπουν το ατέλειωτο σερφάρισμα στην εφαρμογή.

Content: Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε πληροφορίες και στα ελληνικά – αν και κάπως παρωχημένες.

 

Medium logoMedium

Ιστορικό: Μολονότι κυκλοφορούν αρκετά blogging platforms στην αγορά, το Medium ξεχωρίζει από πολλές απόψεις. To Medium κατασκευάστηκε το έτος 2012 από τον Evan Williams ο οποίος εργάστηκε και για την κατασκευή του Twitter. Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή Social Media στη δημοσιογραφία, καθώς προσφέρεται για δημοσιεύσεις κάθε είδους. Δεν υπάρχει ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων στα κείμενα που αναρτώνται, όπως συμβαίνει με το Twitter. Το Medium παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία blog.

Σε διάστημα δύο ετών από την εμφάνισή του κατατάχθηκε ανάμεσα στα μεγαλύτερα blogging sites στο διαδίκτυο. Επίσης, είναι σχεδιασμένο με απλό και εύχρηστο τρόπο. Οι χρήστες του έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν απευθείας τις αναρτήσεις τους στο προσωπικό τους blog. Δεν είναι απαραίτητο να αντιγράψουν τα δεδομένα που τους ενδιαφέρουν και κατόπιν να τα μεταφέρουν στο blog τους.

Σε περίπτωση που δεν έχετε κατασκευάσει μια ιστοσελίδα που διαφημίζει την επιχείρησή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα της εργασίας σας και να την προβάλλετε στο κοινό χρησιμοποιώντας το Medium. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί για εσάς ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς έχετε τη δυνατότητα για απεριόριστες δημοσιεύσεις στο συγκεκριμένο Social Media platform. Τα δημοφιλέστερα θέματα τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών ατόμων, αφορούν στην πολιτική, στο marketing, στη δημιουργία και στο σχεδιασμό νέων επιχειρήσεων και στα κοινωνικά ζητήματα.

Context: Είναι ουσιώδες να εξετάσετε μερικά βασικά χαρακτηριστικά στο Medium για να είστε σε θέση να προσαρμόσετε ανάλογα το content της ιστοσελίδας σας. Το software στο συγκεκριμένο platform παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για αναρτήσεις κειμένων τα οποία είναι πλούσια σε περιεχόμενο. Κάθε φορά που κάνετε μια ανάρτηση μπορείτε να τη μοιραστείτε πολύ εύκολα ακολουθώντας παρόμοια διαδικασία με τις αναρτήσεις στο Twitter.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα θετικής ή αρνητικής ψήφου σε διάφορα posts, όπως συμβαίνει και στο Reddit. Αν θέλετε να κατηγοριοποιήσετε τις αναρτήσεις σας ανά θέματα, ακολουθείστε τα βήματα που συστήνονται στο Tumblr. Είναι εύκολο να φτιάξετε λογαριασμό στο Medium, χρησιμοποιώντας το προσωπικό σας email, ή κάποιο λογαριασμό που έχετε στο Twitter, στο Facebook, ή στο Google.

Ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη στο Medium σε ότι αφορά τα posts που ανεβάζετε, είναι ο τρόπος κατηγοριοποίησής τους. Είναι προτιμότερο να κατηγοριοποιείτε τις αναρτήσεις σας με βάση το θέμα τους και όχι με βάση το συγγραφέα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το κοινό που σας ακολουθεί να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει σε ελάχιστο χρόνο. Όσα περισσότερα likes συγκεντρώνετε, τόσο περισσότερο αυξάνεται το κύρος και η αξιοπιστία της επιχείρησής σας.

Ένα άλλο στοιχείο που θα προσελκύσει περισσότερους followers είναι το κατάλληλο μέγεθος των κειμένων που ανεβάζετε στο προσωπικό σας blog. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν τα Social Media είναι πιο πρόθυμα να ασχοληθούν με σύντομες, περιεκτικές αναρτήσεις, με διάρκεια ανάγνωσης το πολύ μέχρι 7 λεπτά. Επομένως, θα μπορούσατε να διαμοιράσετε μεγάλα κείμενα σε μικρότερα τμήματα, δημιουργώντας μια σειρά αναρτήσεων, με στόχο το ξεκούραστο σερφάρισμα στο blog της επιχείρησής σας.

Αν έχετε ήδη μεγάλο αριθμό ακολούθων, χρησιμοποιήστε αυτό το πλεονέκτημα για να εκτοξεύσετε τα άρθρα του blog σας στην κορυφή. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ακολούθων σας, οι αναρτήσεις σας κατατάσσονται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες που κυκλοφορούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται το blog σας διαρκώς στα κορυφαία προτεινόμενα blogs.

Content: Εδώ δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα. Προς το παρόν, αξιόπιστες οδηγίες μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο μόνο στα αγγλικά.

 

Quora logoQuora

Ιστορικό: Το Quora είναι ένα Social Media platform το οποίο προσφέρεται για συνομιλίες μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων. Οι χρήστες του μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανεβάζουν ερωτήσεις γύρω από διάφορα θέματα και να λαβαίνουν απαντήσεις από άλλα μέλη του Quora. Το συγκεκριμένο site κατασκευάστηκε το έτος 2009 από τους Adam D’Angelo και Charlie Cheever, οι οποίοι εργάστηκαν και για τη διαμόρφωση του Facebook. Το Quora έγινε διαθέσιμο στο κοινό το 2010 και σε διάστημα 7 ετών απέκτησε 100 εκατομμύρια χρήστες.

Αν οι ερωτήσεις που ανεβάζετε είναι δημοφιλείς, απαντώνται άμεσα επειδή κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Αν οι απαντήσεις που λαβαίνετε συγκεντρώνουν αρκετές θετικές ψήφους, τα σχόλια και οι ερωτήσεις σας θα εμφανίζονται διαρκώς στην πρώτη κατάταξη. Υπολογίζεται ότι μερικές απαντήσεις έχουν φτάσει στο 1 εκατομμύριο views. Μπορείτε να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά αυτό το χαρακτηριστικό για να διαφημίσετε τα προϊόντα της επιχείρησής σας.

Context: Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά του Quora:

 1. Content Moderation. Οι χρήστες του Quora έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το content των αναρτήσεών τους οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό σας επιτρέπει να ανανεώνετε διαρκώς τα posts που ανεβάζετε προσθέτοντας καινούρια στοιχεία που διαφημίζουν τα προϊόντα της επιχείρησής σας.
 2. Upvote/Downvote. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συμβάλλει στην αξιολόγηση των απαντήσεων που κυκλοφορούν, διασφαλίζοντας την ποιότητα στο content των αναρτήσεων. Με τη συγκεκριμένη λειτουργία οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν τη θέση κατάταξης μιας απάντησης με βάση το πόσο σχετικές ή υποβοηθητικές είναι, διασφαλίζοντας έτσι την καλή ποιότητα του περιεχομένου που αναρτάται στο διαδίκτυο. Όσο περισσότερα Upvotes λαβαίνει ένα άρθρο – ανάρτηση, τόσο υψηλότερα ανεβαίνει και εμφανίζεται υψηλότερα στις αναζητήσεις της συγκεκριμένης ερώτησης.
 3. Report Answer. Με αυτή τη λειτουργία οι χρήστες μπορούν να καταγγείλουν μια λογοκλοπή, παρενόχληση, άρθρα με λανθασμένες ή παραπλανητικές οδηγίες κ.τλ. Προφανώς, αυτό διατηρεί εκτός κυκλοφορίας το περιεχόμενο που είναι κακής ποιότητας.
 4. Suggest Edits. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να προτείνουν βελτιώσεις σε ένα άρθρο, καθώς έχουν πλέον τη δυνατότητα να το αλλάξουν οι ίδιοι! Φυσικά, οι όποιες διορθώσεις – αλλαγές είναι ορατές στον αρχικό συγγραφέα.

Όπως ίσως ήδη καταλάβετε, η συγκεκριμένη πλατφόρμα επικεντρώνεται σε ένα πράγμα: τις ερωτήσεις. Μπορείτε να αξιοποιήσετε στο πλήρες παρέχοντας ποιοτικές απαντήσεις σε δημοφιλείς ερωτήσεις που συχνά γίνονται, αλλά σπάνια βρίσκουν πλήρεις και ολοκληρωμένες απαντήσεις. Χάρη στο voting system, στην κορυφή ανεβαίνουν μόνον οι πλέον ποιοτικές απαντήσεις. Και παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς, τι πρέπει να κάνετε εσείς; Προσπαθήστε να δίνετε απαντήσεις που θα παραμένουν έγκυρες και αποτελεσματικές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα! Για έναν χρόνο, δύο ή και περισσότερα χρόνια. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις στο Quora γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Εννοείται πως μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του Quora, αν το χρησιμοποιείτε για να παράγετε content. Επί παραδείγματι, μπορείτε να συντάξετε ένα blog post που δίνει πολύ λεπτομερείς και ακριβείς απαντήσεις σε μια δημοφιλή ερώτηση. Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχετε μόνο ένα εξαιρετικό blog post, αλλά θα μπορείτε επίσης να το αναδημοσιεύσετε ως απάντηση σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση! Έτσι θα μπορέσετε, επίσης, να οικοδομήσετε μια φήμη στον τομέα σας, καθώς γενικά οι χρήστες τσεκάρουν και άλλες απαντήσεις που έχει δώσει κάποιος σε άλλες ερωτήσεις αν τους άρεσε η απόκρισή του στην πρώτη που διάβασαν.

Content: Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν πολλοί βήμα – βήμα οδηγοί, αλλά ίσως δεν τους χρειάζεστε κιόλας. Απλά φροντίστε να ξέρετε τι λέτε, και να το εκφράζετε απλά και με σαφήνεια.

 

Periscope logoPeriscope

Ιστορικό: τελειώνοντας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς νεοφερμένους. Το Periscope είναι ένα live streaming app που δημιουργήθηκε το 2014, ακολουθώντας το trend της δημοσίευσης ολοένα και περισσότερων live εμπειριών.

Το Periscope επιτρέπει στους marketers να μπαίνουν μπροστά στην κάμερά τους από το κινητό τους και να μιλούν στο κοινό τους, το οποίο μάλιστα μπορεί να ανεβάσει ζωντανά σχόλια. Ο ομιλητής μιλά και οι σχολιαστές ανταποκρίνονται, κάνουν ερωτήσεις και παρέχουν feedback.

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό των ιδρυτών όταν ξέσπασαν ταραχές και διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Κωνσταντινούπολη. Ο κόσμος μπορούσε να διαβάσει για όσα γίνονταν στο Twitter, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσεις ζωντανά.

Αφού συγκέντρωσε πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια σε χορηγούς, η app company αποκτήθηκε από το Twitter, προτού καν κάνει το επίσημο ξεκίνημά του, με αντάλλαγμα 50 – 100 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια το Twitter, φυσικά, έκανε το launch πολύ πιο εύκολα, βοηθώντας το app να συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια χρήστες σε 4 μήνες – πραγματικά εκρηκτικό ξεκίνημα!

Context: Εφόσον το Periscope περιλαμβάνει πάντοτε ένα live event, είναι λογικό να συμπεριλάβετε τους fans σας σε ένα μοναδικό, live event της επαγγελματικής ή και προσωπικής σας ζωής. Ή θα μπορούσατε να παρουσιάσετε τη λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τους commenters και το κοινό σας, είναι προκαλέσετε εσείς μια απορία και να προμηθεύσετε μετά την απάντηση – το γνωστό Q&A.

Για να αποκτήσετε live viewers, όμως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι προωθείτε το broadcast εκ των προτέρων. Για να υπάρξουν click through, θα χρειαστείτε, επίσης, ένα καλό headline. Έπειτα, χρησιμοποιώντας σχετικά hashtags, και με ποιοτικό tweeting προτού βγείτε ζωντανά και το προωθήσετε σε άλλα channels, μπορείτε να διασφαλίσετε πως οι πρώτοι live viewers θα είναι άτομα που μπορούν μετά να κάνουν share σε δικούς τους followers και να προσκαλέσουν περισσότερα άτομα.

Content: Δυστυχώς δεν υπάρχουν οδηγοί στα ελληνικά, αλλά οι αγγλόφωνοι marketers μπορούν να βρουν αντίστοιχο υλικό.

 

Beme logoBeme

Ιστορικό: Βγαίνοντας στον αέρα το καλοκαίρι του 2015 από το διάσημο Παραγωγό Ταινιών και YouTuber Casey Neistat, το Beme φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά στο χώρο των Social Media.

Στο release video, ο Neistat εξηγεί πως συνήθως οι άνθρωποι δημοσιεύουν μόνο τις πιο τέλειες, αψεγάδιαστες και καλά σκηνοθετημένες στιγμές της ζωής τους. Σκοπός του Beme είναι να δημοσιεύσει όχι αυτό που θέλουμε να είμαστε, αλλά αυτό που πραγματικά είμαστε!

Σε 1 μόλις εβδομάδα από το closed release, καταγράφηκαν περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια video των 4 δευτερολέπτων!

Πώς δουλεύει; Απλά κρατάτε το τηλέφωνό σας σε έναν τοίχο ή κοντά στο σώμα σας. Ο proximity sensor ενεργοποιεί την κάμε και αρχίζετε να καταγράφετε ό,τι βλέπετε – δίχως, όμως να κοιτάτε την οθόνη. Αυτό που καταγράφετε αυτόματα γίνεται shared, στερώντας σας τη δυνατότητα να φιλτράρετε το βίντεο ή να το βελτιώσετε με κάποιον τρόπο. Μόλις κάποιος το παρακολουθήσει, χάνεται για πάντα, όπως γινόταν και με το υλικό του Snapchat.

Context: Όπως και στο Vine, το Snapchat και το Periscope, το θέμα είναι να δημοσιεύετε Live το παρόν. Όταν μοιράζεστε μια γνήσια live experience στο Beme έχετε την ευκαιρία να δείξετε στο κοινό σας ποιος πραγματικά είστε, και τι περιλαμβάνει πραγματικά η δουλειά και ο επαγγελματικό σας χώρος. Γνησιότητα που δεν γίνεται να σκηνοθετηθεί.

Content: Προφανώς, παραείναι καινούργιο για να υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες. Απλά αυτοσχεδιάστε!

Συμπέρασμα

Ήταν κάπως μπόλικα αυτά που είπαμε, αλλά πιστέψτε μας, αξίζουν τον κόπο. Έχετε πλέον στη διάθεσή σας μια επισκόπηση των 15 σημαντικότερων Social Media platforms και είστε σε θέση να εδραιώσετε μια παρουσία στα Social Media τουλάχιστον σε κάποια από αυτά, καθώς ξέρετε το περιεχόμενό τους, καθώς και το τι σημαίνει αξιόλογο content για το καθένα από αυτά.

Δεδομένων των ταχύτατων αλλαγών στον τομέα των Social Media θα αποτελούσε μεγάλο ρίσκο για την επιχείρηση το να πειραματιστείτε με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Social Media. Για ένα επιτυχημένο Social Media marketing οικοδομήστε τον ιστότοπο της επιχείρησης σε Social Media platform οι οποίες έχουν αποδειχτεί αξιόπιστες σε διάρκεια χρόνων.

Όπως και να έχει, είναι βέβαιο πως τα Social Media εξελίσσονται διαρκώς με μεγάλη επιτυχία. Με μια απλή αναζήτηση στο Internet μπορείτε να διαπιστώσετε προσωπικά τις άφθονες διαφορετικές μορφές των Social Media. Στη Wikipedia και μόνο μπορείτε να βρείτε πάνω από 200 εκδόσεις των Social Media οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Μολονότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να στήσετε σωστά την προσωπική σας ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας διάφορα Social Media είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε από αυτά που είναι ευρέως διαδεδομένα. Καλά εδραιωμένες Social Media platform, όπως το Facebook και το Twitter μπορούν να σας βοηθήσουν να προωθήσετε τα προϊόντα της επιχείρησής σας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *